Na blogu co jakiś czas również będą pojawiać się wpisy, które być może rozjaśnią Wam wątpliwości i poszerzą wiedzę dotyczącą półproduktów, poszczególnych składników, które są stosowane w kosmetyce, jak i również w mojej recepturze. Na pierwszy ogień idzie kwas hialuronowy jakże popularny ostatnimi czasy.
Kwas hialuronowy (HA) należy do grupy związków nazywanych
glukozaminoglikanami. Obok kolagenu jest najważniejszym składnikiem naszej
skóry (50% całkowitej ilości kwasu w organizmie), znajduje się także w tkance
łącznej, stawowej, w ścianach naczyń krwionośnych, płynach ustrojowych.
Zawartość kwasu w skórze maleje wraz z wiekiem, co jest jedną z przyczyn zmian
zawartości wody w skórze. Również promieniowanie UV powoduje dramatyczne zmiany
w jego rozłożeniu i dystrybucji . Wraz ze zmniejszającą się ilością HA w
skórze, włókna kolagenowe dezorganizują się co prowadzi do charakterystycznych
zmian starczych.
Działanie
nawilżające kwasu związane jest z bardzo silnymi właściwościami
higroskopijnymi. HA w naturalny sposób osłania skórę, tworząc film na jej
powierzchni. Ma doskonałe właściwości łagodzące, skutecznie nawilża przesuszoną
skórę ze skłonnościami do pierzchnięcia, nadmiernie wysuszoną. Wygładza,
poprawia elastyczność, ujędrnia. Dobrze nawilżona warstwa rogowa naskórka staje
się bardziej przepuszczalna dla substancji czynnych. Unikalną właściwością
kwasu hialuronowego jest wysoka zdolność wiązania wody i jej zatrzymywania,
również w kosmetyku. Jedna cząsteczka kwasu jest w stanie związać 200-500
cząsteczek wody. Dzięki temu spełnia zasadniczą rolę w utrzymaniu prawidłowej
wilgotności naskórka i skóry właściwej. Kwas hialuronowy nie tylko chroni skórę
przed wysychaniem, ale także wzmacnia jej właściwości ochronne.
W kosmetyce i dermatologii stosowana jest stabilna postać
kwasu hialuronowego jakim jest hialuronian sodu czyli sól sodowa kwasu
hialuronowego. Jest to substancja biozgodna, nietoksyczna, niedrażniąca i nie
powodująca alergii. Hialuronian stosowany w preparatach kosmetycznych może
również posiadać różne ciężary cząsteczkowe, co determinuje jego przenikalność
przez barierę warstwy rogowej i zarazem właściwości kosmetyczne.
Wyróżnia się następujące typy hialuronianu sodu:
* wielkocząsteczkowy (HMW - High Molecular Weight) - o
cząsteczkach powyżej 1 MDa (1 milion daltonów), które nie przenikają przez
warstwę rogową. Ten rodzaj kwasu tworzy film na powierzchni skóry, powodując
lokalnie silne podwyższenie wilgotności warstwy rogowej naskórka, co powoduje
jego jedwabistą gładkość. Zwiększa również przepuszczalność naskórka co
skutkuje zwiększeniem przenikania substancji czynnych w głąb skóry.
* małocząsteczkowy (LMW - Low Molecular Weight) - o
cząsteczkach poniżej 1 MDa ( średnio ok. 0,5 MDa), które wnikają w warstwę
rogową. Ten rodzaj kwasu działa nawilżająco, zwiększa przenikanie substancji
czynnych oraz wpływa na fizjologię keratynocytów i fibroblastów.
* kwas małocząsteczkowy typu SLMW (Super Low Molecular
Weight) - cząsteczkach poniżej 50 tys. daltonów (średnia wielkość to 3 - 10
tys. daltonów), który przenika przez barierę warstwy rogowej do skóry właściwej
wpływając na jej fizjologię.
W celu optymalizacji efektów działania kwasu warto stosować
roztwór zawierający te 3 rodzaje kwasu o różnej masie cząsteczkowej.
Kwas, który możemy zakupić w różnych sklepach internetowych
jest roztworem HA zwykle 1,0% -1,5%. To bezbarwna, przezroczysta, higroskopijna
ciecz o konsystencji gęstego żelu. Zawiera minimalną ilość konserwantów, które jednak
mogą podrażnić skórę alergiczną. Zawsze należy zrobić próbę uczuleniową czy
dany składnik nas nie uczula!
Kwas jest dostępny również w postaci czystego proszku jako
produkt 100%, bez konserwantów. W takim wypadku należy połączyć go z wodą
destylowaną w stężeniu 0,1-1,0%
Kwas hialuronowy należy do grupy związków nazywanych
glukozaminoglikanami. Jego pH wynosi 6,0 - 8,0, jest całkowicie rozpuszczalny w
wodzie, słabiej w roztworach wodno-alkoholowych. Należy go przechowywać w
hermetycznie zamkniętych pojemnikach w lodówce i chronić przed dostępem
bezpośredniego światła i wilgoci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz